Leaving Neverland op VRT – Open brief

Enkele dagen voor de uitzending van de documentaire Leaving Neverland op Canvas, reageren de fanclubs MJBackstage en Unity Belgium in een open brief.

We zijn werkelijk verbaasd dat een televisiezender zoals Canvas, gesubsidieerd door de overheid, de uitzending van een documentairefilm ondersteunt die zo weinig respect toont voor de deontologie van dit genre en die zulke beschuldigingen uit. Leaving Neverland toont enkel het beeld dat zich tegen Michael Jackson richt en laat geen enkele partij aan het woord die dat wat Wade Robson en James Safechuck zeggen, tegenspreekt. De film van Dan Reed bevat enkel en alleen elementen die de zanger de schuld in de schoenen willen schuiven en dit zonder dat ze enig geldig bewijs kunnen leveren.

De producent van de film heeft doelbewust geen enkele getuigenis van Macaulay Culkin, Emmanuel Lewis, Corey Feldman of Brett Barnes in de film verwerkt. Zij hebben toen ze kind waren echter ook veel tijd gespendeerd met Michael Jackson in Neverland en bovendien bevestigen ze in hun getuigenis allemaal dat er daar toen niets gebeurd is. De documentaire zwijgt ook in alle talen over het tienjarige FBI onderzoek dat gedaan werd en over alle onderzoeken die uitgevoerd werden tijdens de rechtszaak van 2005 waarbij Michael Jackson onschuldig werd verklaard.

Leaving Neverland laat evenmin getuigen, journalisten en specialisten aan het woord die in het voordeel van de King of Pop pleiten. Velen, zelfs binnen de journalistieke kring, geloven in zijn onschuld. Journaliste Aphrodite Jones verkondigde zijn onschuld bijvoorbeeld na een artikel geschreven te hebben over de jarenlang veronderstelde schuld van de superster.

De getuigenissen in de film Leaving Neverland zijn zeker heel gedetailleerd en choquerend, maar zijn ze ook waar? Of dienen ze enkel om de geloofwaardigheid van een leugenachtig verhaal te ondersteunen?

Wade Robson gebruikt in de film bijvoorbeeld de naam van Brett Barnes, een andere jongen die in de jaren negentig heel nauw bevriend was met Michael. Wade Robson beweert dat Barnes ook een slachtoffer was van Michael Jackson, maar Brett zelf ontkent dat in alle talen en hij verkondigt nu nog steeds Michaels complete onschuld. Brett Barnes toont zich afkerig tegenover zijn aanwezigheid in zo’n bedrieglijke film en hij wou dat zijn mening nooit gevraagd was.

 

Bovendien stellen MJBackstage en Unity Belgium met spijt vast dat de meeste media, zowel de Belgische als de buitenlandse, zo gemakkelijk en gewillig Robsons en Safechucks getuigenissen verkondigen zonder ook maar enige poging om alles in het juiste perspectief te plaatsen. Er wordt geen enkele moeite gedaan om te controleren of het nieuws wel correct is, wat nochtans een fundamentele waarde hoort te zijn om van correcte journalistiek te kunnen spreken.

MJBackstage en Unity Belgium vinden het ook jammer dat de media wie dan ook vrij aan het woord laten die toevallig het pad kruisten van Michael Jackson. Een voorbeeld hiervan is Adrian McManus, een ex-kamermeisje dat in Neverland werkte. Zij beweerde dat Jackson haar naar believen obscene voorstellen deed, wat totaal niet overeenkomt met wat voortgekomen is uit de onderzoeken die uitgevoerd werden in Neverland. Mevrouw McManus werd bovendien ontslagen door Michael vanwege diefstal en veroordeeld vanwege pogingen tot afpersing en chantage voordat ze haar getuigenis deed.

MJBackstage en Unity Belgium betreuren vervolgens dat wanneer het over Michael Jackson gaat, de media zich storten op het sensationele nieuws en de man al veroordelen nog voordat ze het nieuws in de juiste context geplaatst hebben en de geloofwaardigheid van bepaalde getuigenissen onderzocht werd. Want is het wel waar wat Robson en Safechuck zeggen, gewoon omdat ze Michael Jackson gekend hebben? Waarom leveren ze dan geen enkel geldig bewijs in hun documentaire? Zijn de enige twee getuigen die gefilmd werden voor deze docu, en die bovendien hun versie van de feiten in de loop van de jaren drastisch aangepast hebben, dan geloofwaardiger dan de onderzoeken van de FBI en van de Californische autoriteiten?

Om al deze redenen, achten wij het ronduit schandalig dat overheidszenders zoals Canvas en VRT een film zoals Leaving Neverland uitzenden, zonder ook maar enig respect te tonen voor de deontologische basisregels van het vak: nieuws in het juiste perspectief en in de juiste context plaatsen, het waarheidsgehalte van nieuws in vraag stellen, … . Het is eveneens zeer jammer dat onze Belgische journalisten niet met een kritische blik naar deze documentaire kijken, maar dat ze zonder de twee acteurs in vraag te stellen, zonder hun verleden te bestuderen, zonder de moeite te doen hun getuigenissen in de juiste context te plaatsen, de film afspelen. De journalistiek respecteert dus blijkbaar niet langer de wens van hun lezers, luisteraars of kijkers: kritische journalisten die betrouwbaar en waarheidsgetrouw nieuws brengen.

Indien er vraag is naar verdere informatie omtrent deze polemiek, staan onze medewerkers ter uwer beschikking, aarzel niet om ons te contacteren.

Het team van MJBackstage en Unity België

mjbackstage@gmail.com
http://www.mjbackstage.be

unitymjfanclub@telenet.be

http://unity-mjfanclub.org

0 Commentaires

Laisser une réponse

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

En cours d’envoi

©2020 MJBackstage - Fan Club Belge de Michael Jackson - All rights reserved

Site réalisé par l'équipe du site Michaelizer

LES AMIS DU MJBACKSTAGE

ou

Vous connecter avec vos identifiants

Vous avez oublié vos informations ?